Képgaléria

Cart

2018. április 13. péntek

Élményekkel teli kirándulás Zalaszentgyörgyön

A Zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület 2018. március 27- én Zalaszentgyörgyre kirándult. 34 fős csapatunk az alakjával sárkányra emlékeztető, Testvértelepülés parkban fogadta Kovács Dezső /Zalaszentgyörgy polgármestere/ köszöntő szavait. Beszélt a falu tör­té-netéről, jelenéről és a zalaszentgyörgyi közösségi életről, ahová minden korosztályt bevonnak. Elmondta, hogy Zalaszentgyörgy is tagja lett a Green City projektnek. A Testvértelepülési park kivitelezése megfelelt a Green City Fenntarthatósági Minősítő Rendszer követelményeinek, s mint ilyen, hivatalosan is Green City akkreditált lett. A falu testvér­települése, Marosszentgyörgy tölgyfákat ültetett, míg Oromhegyes rózsabokrok ültetésével szimbolikusan jelzi a kapcsolat, a barátság meglétét, hosszútávú fennmaradását. A község barátságot ápol a Zala folyó túlpartján Kávás településsel, egymást segítve birkóznak meg a nehézségekkel.

Zalaszentgyörgy büszkesége, a Zalai Panteon szintén a Testvértelepülési parkban található, egyesületünk itt tartotta márciusi megemléke-zését. Deák Ferenc, Csány László szobránál elhelyeztük a kegyelet virágait, majd közös énekkel emlékeztünk a hősökre. Utunk a kultúr-házhoz vezetett, ahol megtekintettük a Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból nyíltállandó kiállítást. Elhaladtunk az óvoda és az orvoslakás előtt. Következő megállónk a tájház volt, ahol a régi paraszti életmóddal találkozhattunk. Az I. világháború emlékeit, a kertkultúra hagyományait és a kortárs művészetet egyaránt megidézte ez a különleges tájház. A tisztaszoba, a konyha és a lakószoba hármasán túl tematikus kiállításoknak ad helyet. Sokunknak idézte fel gyermekkorunk hangulatát, többen megjegyezték: nekünk is ilyen ágyterítőnk volt. Bibliák egyediek, neves múzeumok is megirigyelhetnék őket. A tájház egyik szobájában Buday Mihály festőművész 6 szakrális és 16 történelmi témájú munkájából látható tárlat, a csűrben pedig az I. világháborúból fennmaradt relikviákból nyílt kiállítást nézhettük meg. Az udvaron a sörpadok adta kényelmet igénybe véve elfogyasztottuk ebédünket, erőt gyűjtve további utunkhoz.

Túránkat folytatva megtekintettük az I. és II világháborús emlékműveket. Olyan tagunk is volt, aki az édesapja nevét fedezte fel az emlékműn felsorolt nevek közt, természetesen fényképezkedett, ujjával az elvesztett szülő nevére mutatva.

A temetőben szabadon álló Árpád-kori műemlék templom Szent György szobros szentélye többünket fohászra késztetett. Máriaének felcsendülésével köszöntük meg Zalaszentgyörgynek, hogy megőrizte és szépen karbantartja templomát. Volt, aki kedves kollégája sírjánál hajtott fejet, emlékezett rá kegyelettel.

Utunkat a Zalaszentgyörgyi-tó irányába vettük. A tó átlagos mélysége 1,80 m. Állandó vízszintjét a tómederben lévő számtalan természetes forrás és a Zél-patak biztosítja. A vízterület: 16 (ha). A táj szépsége, az ébredező természet, a hóvirágföveny sokunkat ejtett ámulatba. Természetesen üdvözöltük a faluba visszatérő gólyát is, a tavasz hírnökét.

Túránk végén tagjaink elismerő szavakkal illették Zalaszentgyörgy polgármesterét, lakóit, hisz a falu nyújtotta látnivalók, nevezetességek a jelen - múlt összefonódásából jöttek létre, ez egyben a jövő záloga.

Felejthetetlen napot töltöttünk Zalaszentgyörgyön, ebben a csodálatos természeti szépségekkel övezett környezetben. Köszönjük szépen a lehetőséget, Buday Ibolyának a porta tájház bemutatását, Kovács Dezső polgármester úr köszöntő, baráti szavait,

Vidovicsné Bene Erzsébet

2018. április 13. péntek

Keresés az oldalon

Névnap

2023. december 7. csütörtök
Ambrus
07:23 16:00

Értékeink

Elérhetőségek

Zalaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

8994 Zalaszentgyörgy, Kossuth út 72.

Tel.: +3692460040

Fax: +3692560059

E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

https://ec.europa.eu/agriculture/ 

  

 

Klímatudatosság Zalaszentgyörgyön