Képgaléria

Cart

2020. szeptember 15. kedd

Az Új Kenyér ünnepe Zalaszentgyörgyön

Soha nem látott érdeklődés övezte az augusztus 20.-ai kenyérsütést Zalaszentgyörgyön.

Közel 70 érdeklődő gyűlt össze a verőfényes napsütésben a Tájház udvarán felállított rendezvénysátor árnyában, hogy résztvegyenek az Új Kenyér megszentelésének ünnepén.

Idén a néptáncegyüttes hölgy tagjai vállalták a kenyér elkészítését, így már hajnali fél hatkor fények gyúltak a szépen felújított, öreg parasztház kis konyhájában.

Gyakorlott mozdulatokkal láttak hozzá a dagasztáshoz, miközben a férfiak a kemence felfűtésével és az elengedhetetlen reggeli kávé megfőzésével voltak elfoglalva.

Később a bogrács is felállításra került, hogy a már hagyományosnak mondható, vörösboros kecskepörkölt is időben elkészüljön az illatozó, friss kenyér mellé.

"Nagy öröm, hogy Farkas László plébános Úr évek óta nagy szeretettel elfogadja a meghívásunkat és néhány szép gondolat kíséretében megáldja, megszenteli a falu asszonyai által készített, helyben sült Új Kenyeret."

-mondta Kovács Dezső polgármester- "Talán nincs még egy nemzet, mely életében ily' jelentőséggel bírna a mindennapi kenyér fogalma így nem csoda, hogy az államalapítás ünnepéhez ma már hozzátartozik az új búzából sütött, nemzeti szalaggal átkötött kenyér megszentelése, megszegése és szétosztása."

A szervezők a friss kenyér és pörkölt mellett csapolt sörrel, házi borokkal és díjnyertes pálinkákkal kedveskedtek a résztvevőknek, hisz az ünnepi áldást jó hangulatú, kötetlen beszélgetés követte.

Dóczi Károly

2020. szeptember 15. kedd

Keresés az oldalon

Névnap

2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
05:06 20:47

Értékeink

Elérhetőségek

Zalaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

8994 Zalaszentgyörgy, Kossuth út 72.

Tel.: +3692460040

Fax: +3692560059

E-mail:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Választási információk

https://ec.europa.eu/agriculture/ 

  

 

Klímatudatosság Zalaszentgyörgyön